Amazon AWS kokeilujakson aloitus

Aikaisemmin blogissa luotiin tunnus Microsoft Azure pilvialustan kokeilemiseksi. Tällä hetkellä Amazon AWS on kuitenkin Azurea suositumpi pilvialusta. Käytetään AWS:n liittymistarjous ja hyödynnetään AWS:n 12 kuukauden ”Free Tier” tarjous! Näin pääsemme kokeilemaan AWS -pilvipalvelua varsin maltillisilla kustannuksilla tai jopa ilmaiseksi!

Tunnuksen luominen Amazon AWS -palveluun

Suunnataan selain kohti osoitetta https://aws.amazon.com/ AWS:n etusivulla loistaa keltaisena Create an AWS Account, klikataan sieltä! Avautuvassa näkymässä kerrotaankin jo, että asiakkaaksi liittyessä on oikeutettu 12 kuukauden kokeilujaksoon, johon sisältyy erilaisia palveluita: Amazon EC2 virtuaalikoneen käyttöä, Amazon S3 tallennuspalvelun käyttöä ja Amazon DynamoDB tietokanta! Tämähän kuulostaa hyvältä, sillä noilla resursseilla pääsee jo hyvin alkuun ja kokeilemaan maailman suosituimpia pilvipalveluteknologioita.

Eipä siis muuta kuin rekisteröitymään! Kun sähköpostiosoite, salasana palveluun ja itse keksitty tilin nimi on annettu, tullaankin jo yksityiskohtaisempien tietojen kyselysivulle:

Koska olemme luomassa henkilökohtaista tiliä, valitaan Personal. Sitten herääkin kysymys, mitkä kentät ovat pakollisia? Rastittamalla ehtojen hyväksyminen (ja lukemalla liittymisen ehdot sen takaa) ja painamalla keltaista painiketta nähdään että Amazon haluaa todella tuntea sinut: puhelinnumero ja osoitetiedot ovat pakollisia tietoja. Lähtökohtaisesti itsestään ei tietysti kannata antaa liikaa tietoja nettipalveluihin, mutta tässä tapauksessa suosittelen kuitenkin antamaan palveluun oikeat tiedot. On totta, että tässä ”myy” kontaktitietonsa ja puuhastelunsa yksityiskohdat amerikkalaiselle suuryritykselle, mutta niinhän me jo teemme käyttäessämme Android- tai Apple -puhelinta? Voi olla että amerikkalainen lainsäädäntö jopa vaatii että nämä tiedot kerätään henkilöstä, joka tuottaa palvelun kautta sisältöä nettiin? Kuka tietää? Lisäksi on huomattava, että syntyyhän tässä kuitenkin asiakas-suhde, jossa saatetaan myöhemmin ostaa palveluita ”laskulle” ja siksi he ehkä haluavat tietää kuka palveluja ostaa. Syötämme siis tietomme kiltisti ja valitsemme Create Account and Continue.

Ja juuri kuten äsken mainittiin: tavoitteena Amazonilla on tietysti se, että liittyessämme palveluun tulemme asiakkaaksi joka myöhemmin ostaa heiltä palveluita. Vaikka aloittaisimme ilmaisella Free Tier -jaksolla niin luottokorttitiedot kysytään heti seuraavassa vaiheessa:

Tässä vaiheessa mitään laskutusta ei kuitenkaan ole tiedossa, sillä pelkkä liittyminen on ilmaista ja kokeilujaksolla voi myös kokeilla palveluja ilmaiseksi. Syötetään siis luottokortin tiedot ja mennään eteenpäin.

Seuraavassa vaiheessa tehdään vielä varmistus puhelinnumerolle:

Syötetään puhelinnumero ja valitaan tekstiviestivarmistus. Puhelimeen tulee tekstiviesti ja se pitää syöttää seuraavaan ikkunaan:

Koodin syötön jälkeen tulee vahvistusikkuna:

Seuraavassa näytössä kysytään, millaisia tukipalveluita haluamme käyttää AWS:n kanssa. Mitä enemmän maksaa, sitä nopeammin ja kattavammin Amazonilta voi kysyä apua jos sormi menee suuhun palveluita käyttäessä. Valitaan ilmainen vaihtoehto Basic Plan:

Rassaava tietojen kysely loppuu kuitenkin tämän jälkeen ja olemme valmiita kirjautumaan sisään ensimmäisen kerran!

Sisäänkirjautuminen

Keltaisena erottuva Sign in to the Console on painike, josta pääsee kirjautumaan AWS:n hallintaan. Alapuolella on myös linkkejä yksinkertaisiin oppaisiin, joissa luodaan AWS palveluun esimerkiksi Linux -virtuaalikone. Kirjaudutaan nyt kuitenkin sisään että näemme toimiiko upouusi tunnuksemme. Muistammehan toki vielä salasanan, joka keksittiin rekisteröitymisen alkuvaiheessa?

Ja kyllä – tunnus todella toimii ja eteemme avautuu AWS:n hallintasivusto:

Alueen (Region) valinta

Hallintapalvelun oikeassa yläkulmassa on kohta, missä näkyy kolme valintaa:

Ensimmäisessä kohdassa näkyy antamamme tilin nimi. Seuraavassa sarakkeessa on valittavissa Region eli tällä hetkellä valittuna oleva alue. Siinä näyttäisi olevan oletuksena valittuna Ohio. Se tarkoittaa fyysistä sijaintia, jonka resursseja eli käyttämiämme palveluita tarkastelemme. Klikkaamalla valintaa tulee näkyviin kaikki mahdolliset sijainnit:

Aina kun perustamme AWS-palveluun jonkin resurssin (esimerkiksi virtuaalikoneen tai S3 -tallennuspalvelun) niin on tehtävä päätös siitä, missä kyseinen palvelu fyysisesti sijaitsee. Hassua että abstaktilta tuntuvassa pilvipalvelussa sijainti on erikseen valittava, mutta näin se vaan menee.

Valinnalla on ainakin kaksi merkitystä: ensinnäkin joissain web-palveluissa on oleellista, mihin palvelun data tallennetaan. Jos eurooppalainen yritys perustaa palvelun nettiin niin selkeintä on tallentaa palvelun käyttäjien tiedot EU:n alueella sijaitsevalle palvelimelle. Toisekseen sijainnilla saattaa olla pienen pieni merkitys myös tiedonsiirtoviiveiden osalta: Suomesta on todennäköisesti nopeampi siirtää dataa esimerkiksi Tukholmaan kuin rapakon taakse Ohioon.

Alueiden palveluvalikoimassa saattaa olla pieniä eroja, mutta kaikki peruspalvelut kyllä löytyvät kaikilta alueilta. Suomalaisina valitsemme alueeksi EU/Tukholman. Tukholma on melko uusi alue AWS:n tarjoamassa ja läheinen sijainti kannustaa meiltä Suomalaisia valitsemaan alueeksi juuri Tukholman. Ennen Tukholmaa suosittu valinta Suomessa oli tietääkseni EU/Frankfurt.

Valitsemalla alueeksi Tukholman, huomaamme että juuri mitään ei tapahtunut: näyttö on samanlainen kuin Ohiossa. On kuitenkin hyvä tiedostaa koko ajan valittuna oleva aluevalinta, jotta käytön aikana käytettävät pilvipalvelut perustuvat oikeaan alueeseen.

Loppusanat

Tästä on hyvä aloittaa AWS:n käyttö! Emme tässä artikkelissa lähde tutustumaan palvelun käyttöön tarkemmin, mutta kokeilemalla ja netistä tietoa etsimällä pääsee kyllä hyvin alkuun. Hyvä harjoitus on vaikkapa EC2 virtuaalikoneen perustaminen ja käynnistäminen. Siinä tulee tutuksi myös hinnoittelumalli: mitä tehokkaampi kone, sitä enemmän se kustantaa. Kaikkein pienitehoisimman koneen saa käynnistettyä ilmaiseksi Free Tier -sopimuksen kautta.

Hauskaa pilviseikkailua AWS:n parissa!