Microsoft Azure pilvialustan käyttöönotto

Microsoft Azure on pilvialusta, joka tarjoaa valmiita ratkaisuja pilvisovellusten ajamiseen ja lähes rajattomat resurssit tarpeen vaatiessa. Tässä blogikirjoituksessa kerrotaan perustietoja Azuresta, miten se otetaan käyttöön ja miten sen kanssa pääsee alkuun.

Mitä Azure tarjoaa?

Lyhyesti kuvattuna Azure tarjoaa käyttöösi virtuaalikoneita, tallennuskapasiteettia, valmiuden pilvipalvelun käyttöönottoon ja monitorointiin sekä näihin liittyviä erilaisia lisäpalveluita. Huomattavaa on että alkuun pääsee pienellä kapasiteetilla ja kapasiteettia voi kasvattaa joustavasti tarpeen vaatiessa.

Vaikka kyseessä on Microsoftin palvelu, niin tarjolla ei ole pelkästään Windows -palvelimia ja SQL Server -tietokantapalvelimia. Yllättävää kyllä, Azure tarjoaa käyttöösi myös hyvän valikoiman Linux -virtuaalikoneita!

Microsoft Azurea vastaavia palveluita löytyy toki muiltakin palveluntarjoajilta (esim. Amazon AWS), mutta tutustutaan ensin tähän Microsoftin palveluun. Mielestäni Azuren kanssa on helppo päästä alkuun ja palvelun lisäksi Microsoft tarjoaa myös ilmaisia kehitystyökaluja ja tutoriaaleja.

Hinnoittelu

Azuren käyttö on lähtökohtaisesti maksullista. Laskutus perustuu siihen, millaisia resursseja varaat käyttöösi. Voit varata käyttöön suorituskykyisen Windows server 2012 -palvelimen, jossa on SQL Server tietokanta ja maksaa siitä muutaman satasen kuukaudessa. Toisaalta voit varata käyttöösi hyvin kevyen Linux -koneen jossa on käytössä yksi core, muistia 0.75 Gt ja levytilaa 20 Gt. Tällainen kone maksaa kuukauden 24/7 -käytöllä enää vähän yli kympin kuukaudessa. Kevyellä koneella pyörittää hyvin esim. yksinkertaista WordPress -sivustoa.

Laskutuksen tuntiveloitteinen malli on kiinnostava. Voit valita erilaisista virtuaalikoneista tarpeisiisi sopivan koneen ja veloitus perustuu siihen, kuin monta tuntia kone on päällä ja käytössä. Yksinkertainen Linux -kone maksaa tällä hetkellä $0.018/tunti. Hinnoittelu on avointa ja hinnastosta voi tutkia ja laskea eri kokoonpanojen kustannuksia.

Joka tapauksessa käyttäjällä on käytössään ”Subscription”, jonka kautta laskutus tapahtuu.

Käyttöönotto

Azuren käyttöönotossa tarvitset seuraavat asiat:

  1. Microsoft tili (Microsoft Account). Aiemmalta nimeltään Microsoft Live -tunnus. Tämä sinulla saattaa olla valmiiksi, jos olet käyttänyt Microsoftin palveluita (kehittäjäpalvelut, OneDrive tallennuspalvelu jne) aiemmin tai sinulla on Lumia  -älypuhelin. Myös Windows 10 -käyttöjärjestelmään on mahdollista kytkeä Microsoft tili. Kyseessä on Microsoftin yleiskäyttöinen tunnus, jolla voi kirjautua Microsoftin eri palveluihin. Tunnuksen luominen ei maksa mitään ja sen voi tehdä osoitteessa: https://account.microsoft.com/about
  2. Microsoft Azure -palvelun aktivointi. Aktivoinnin yhteydessä on annettava luottokortin tiedot. Ennen aktivointia kannattaa lukea ohjeet aktivointiin seuraavasta kappaleesta.

Kun Azure -palvelu on otettu käyttöön, pääset kirjautumaan Azuren hallintanäkymään ja sitä kautta perustamaan uusia virtuaalikoneita ja palveluita!

Azure käyttöön ilmaiseksi!

Microsoft tili -tunnuksen perustaminen ei siis maksa mitään ja sen voi tehdä helposti. Sen jälkeen sinulla onkin useita vaihtoehtoja, miten Azuren käyttö kannattaa aloittaa. Esittelen seuraavaksi muutaman hyvän vaihtoehdon:

  1. Liity Microsoftin Visual Studio Dev Essentials -ohjelmaan. Liittyminen ei maksa mitään ja saat ilmaiseksi käyttöön erilaisia palveluja, työkaluja ja resursseja. Yksi hyödyllinen etu on Azuren ilmainen testikäyttö vuoden ajaksi. Saat käyttöön 25 dollaria ”credittejä” per kuukausi vuoden ajaksi ja voit ”ostaa” niillä käyttöösi esim. virtuaalikoneen jossa pyörität palveluitasi. Tämä on mielestäni aloittelevalle Azure -käyttäjälle paras vaihtoehto päästä alkuun ja käsittelemme ohjelmaan liittymistä tässä blogipostauksessa myöhemmin.
  2. Aktivoi käyttöösi Azure free. Tässä tarjouksessa saat käyttöösi 200 dollaria credittejä, mutta sinulla on vain kuukausi aikaa käyttää ilmaisia palveluita. Pystyt siis ostamaan crediiteillä parempaa palvelua ja isommat virtuaalikoneet, mutta kuukauden jälkeen ilmainen kokeilu päättyy.
  3. StartUp -yritykset voivat hakea mukaan Microsoftin BizSpark -ohjelmaan. Ohjelmaan mukaan päässet yritykset saavat käyttöönsä Azuren resursseja 750 dollarilla kuukaudessa, kolmen vuoden ajaksi. Ohjelmaan mukaan pääsyyn liittyy joitain rajoituksia, esim. yritykssen on oltava alle 5 vuotta vanha ja yksityisessä omistuksessa. Yrityksen on mahdollista hakea myöhemmin BizSpark Plus -ohjelmaan, jolloin saa käyttöön 120.000 dollaria. Tämä on varmasti hyvä vaihtoehto StartUp -yritykselle, mutta emme perehdy asiaan enempää tässä blogissa.

Visual Studio Dev Essentials -kehittäjäohjelma

Liity ohjelmaan sen sivuilla Microsoft tilin avulla. Liittymisen jälkeen pääset ohjelman pääsivulle, josta näet tarjolla olevat edut. Voit muun muassa ladata käyttöösi täysiverisen Visual Studion tai katsella opetusvideoita. Yksi eduista on Azuren testikäyttö. Klikkaamalla Activate, pääset aktivoimaan ilmaisen kokeilujakson.

azure_activation

Aktivoinnin aikana puhelinnumerosi oikeellisuus varmistetaan tekstiviestillä ja sinun täytyy antaa luottokortin numerosi, jotta Azuren käytöstä voidaan tarvittaessa laskuttaa.  Kun liityt kehittäjöohjelman kautta, sinulle perustetaan Azureen ”subscription”, jonka nimi on Developer Program Benefit. Se sisältää 25 dollaria credittejä käytettäväksi joka kuukausi, vuoden ajaksi. Voit seurata crediittitilannetta Azuressa reaaliajassa:

azure_benefit

Hallintanäkymä

Tieto, jota et välttämättä haluaisi tietää: Azureen on olemassa kaksi hallintanäkymää. Miksi kaksi? Siksi että Microsoft on uudistanut Azure -hallinnan ja siitä huolimatta vanha hallintanäkymä on edelleen käytettävissä, ainakin toistaiseksi. Uusi hallintanäkymä noudattelee Windows 10 -käyttöjärjestelmän tapaa esittää asioita ja toki Microsoftilla on myös muita perusteita, miksi uusi hallintanäkymä on parempi ja miksi sitä kannattaa käyttää. Uuden käyttäjän kannattaa varmasti opetella käyttö alusta alkaen uuden portaalin kautta, koska se tulee varmaan jatkossa olemaan de-facto ja onhan uudempi aina parempi?

Uudempi hallintanäkymä sijaitsee osoitteessa https://portal.azure.com/ ja se noudattelee Windows 10 -käyttöjärjestelmän tapaa esittää asiat. Microsoft käyttää tästä käyttöliittymästä nimeä ”Resource Manager” ja tällä haetaan käsittääkseni sitä, että palvelut nähdään erilaisina resursseina, kuten virtuaalikone, tietokanta, verkkoyhteys, IP-osoite jne. Resursseja voi luokitella ryhmiin ja ohjata siten niiden käyttäytymistä. Joka tapauksessa, hallintanäkymä löytyy osoitteesta https://portal.azure.com/.

Hallintanäkymän pääsivu on Dashboard, johon voi itse koota halutut ominaisuudet nähtäville:

azure_dashboard

Kuvassa dashboardille on liitetty mm. resurssilistaus, yhden virtuaalikoneen kuvake, MarketPlace -kuvake ja kartta, jossa näkyy Azuren palvelinkeskusten tilatiedot. Omaa Dashboardin voi muokata kuten Windows -käyttöliittymässä, vetelemällä komponentteja ja muuttamalla niiden kokoa 🙂

Vanha hallintanäkymä sijaitsee osoitteessa https://manage.windowsazure.com mutta vältämme sen käyttöä tämän blogin kirjoituksissa.

Seuraavissa blogipostauksissa jatketaan Azuren käyttöä ja perustetaan palveluun virtuaalikone.