Virtuaalikoneen perustaminen Azureen

Microsoft Azureen on helppo perustaa virtuaalikoneita Azure Portal -hallintanäkymän kautta. Tässä blogipostauksessa perustetaan uusi virtuaalikone jota käytetään WordPress -blogin ylläpitämiseen.

Valmiita virtuaalikoneita pääsee katselemaan avaamalla Azuren hallintaportaalissa Marketplace -sivun:

azure_marketplace

Tässä tapauksessa haluamme perustaa virtuaaalikoneen johon on asennettu valmiiksi WordPresss -julkaisualusta. Hakusanalla WordPress löytyykin useita eri vaihtoehtoja:

azure_wordpress_search

Valitsemme Bitnamin tuottaman paketin, joka sisältää WordPress version 4.4.2-3. Käyttöjärjestelmä on Ubuntu 14.04:

azure_select_wordpress

Valitsemalla Create päästään määrittämään virtuaalikoneen vaatimat parametrit:

azure_create_vm_1

Virtuaalikoneen nimeä käytetään koneen tunnistamiseen Azuren sisällä. Käyttäjätunnus ja salasana tulevat virtuaalikoneen hallintaa varten: koneelle voi kirjautua esim. Puttyllä käyttäen tätä tunnusta ja salasanaa. Subscription kohdassa valitaan käytettävä Azuren tilaus, joka tässä tapauksessa on ilmainen Developer Program Benefit. Resurssiryhmien avulla resurssit voidaan luokitella ryhmiin, jolloin Azuren ajoympäristö sijoittaa resurssit siten että ne sijaitsevat ”lähellä toisiaan” ja niiden yhteiskäyttö on mahdollisimman tehokasta. Toki resurssiryhmiä voidaan pitää myös resursssien luokitteluun sisäisesti: mitkä resursssit liittyvät toisiinsa.

Sijainnin valinta on mielenkiintoinen: tässä valitaan käytännösssä, mihin virtuaalikone peerustetaaan maantieteellisesti. Haluatko että virtuaalikoneesi sijaitsee Euroopassa vai kenties esim. Japanissa tai Brasiliassa? Käytännössä kannattanee valita joko West Europe joka tarkoittaa käytännössä Hollantia tai North Europe joka tarkoittaa käytännössä Irlantia.

Azuren palvelutarjonta vaihtelee hieman riippuen käytettävästä sijainnista. Listaus tarjottavista palveluista sijainnin mukaan löytyy osoitteesta https://azure.microsoft.com/en-us/regions/#services

Valitsemme koneelle sijainniksi West Europe ja siirrymme seuraavaan vaiheeseen eli virtuaalikoneen tehon valintaan:

azure_create_vm_2

Wizard esittää suositeltuja vaihtoehtoja, jotka ovat ainakin tässä tapauksessa kevyimmästä päästä. A0 -kone on kevyin mahdollinen virtuaalikone, jossa on 0.25 corea ja muistia 0,75 Gt. Kustannus tällaiselle koneelle on 12,55 euroa per kuukausi jos kone on päällä koko ajan. Tähänkin minimaaliseen koneeseen sisältyy Auto scale -ominaisuus eli koneen tehoa on mahdollista lisätä monistamalla kone tarvittaessa. Tähän palataan myöhemmin. Erilaisiin konetyyppeihin ja niiden kustannuksiin voi tutustua osoitteessa https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/virtual-machines/. Microsoft on luokitellut koneet tyypin mukaan: A-luokan koneet soveltuvat peruskäyttöön, D-luokan koneet ovat suorituskykyisempi ja niissä on SSD-levyt jne. Blogikäyttöön riittää hyvin ”pienin” mahdollinen kone eli A0 Standard joka on tietysti myös halvin, joten valitsemme sen. Hinnan pysyessä riittävän alhaisena, pystymme ”maksamaan” koneen kokonaan Developer Program Benefit -tilauksen ilmaisilla Crediteillä. Tarvittaessa kustannuksia voi tietysti myös säästää sammuttamalla virtuaaalikoneen silloin kun sitä ei tarvita, sillä kustannukset tulevat vain käyttötunneilta.

Seuraavalla sivulla valitaan erilaisia asetuksia, kuten tallennusasetuksia, verkkoasetuksia ja diagnostiikkaa:

azure_create_vm_3

Asetuksissa pärjää pitkälle oletusasetuksilla, mutta joissain kohdissa on pakko käydä tekemässä asetukset. Ensin valitaan tallennusasetukset:

azure_create_vm_3_storage

Luomme tässä uuden storage tilin, jonka tyypiksi laitetaan Standard_LRS. Muitakin tyyppejä on käytettävissä lisähinnasta mutta blogillemme riittää hyvin perusominaisuudet. Huomaa että kuvassa näkyvä ”blogistorage” on ennestään olemassa oleva storage (kyseessä on itse asiassa tämän blogin storage) mutta teemme kuitenkin uutta blogia varten uuden storagen.

Yksi asia kannattaa vielä muuttaa: koska kyseessä on blogisivuston virtuaalikone, haluamme että blogin IP-osoite pysyy samana koko ajan. Tietysti muutoinkin on kätevää että IP-osoite säilyy samana. Valitsemalla Public IP address -kohdan pääsee valitsemaan staattisen osoitteen dynaamisen sijasta (dynaaminen on oletus):

azure_create_vm_3_ip

Hyväksymme asetukset ja seuraavassa vaiheessa näytetäänkin jo virtuaalikoneelle valittu konfiguraatio kokonaisuudessaan:

azure_create_vm_4

Valitsemalla OK, päästään viimeiseen osuuteen eli ostoksen vahvistamiseen:

azure_create_vm_5

Tässä sivulla näytetään koneen kustannus eli virtuaalikoneen ohjelmiston tarjoajan hinnoittelu (tässä tapauksessa ilmainen) sekä Azurren hinta virtuaalikoneen käytölle.

Valitsemalla Purchase saadaan koneen perustaminen käyntiin. Perustaminen tapahtuu ”taustalla” ja käyttäjä ohjataan hallintanäkymän Dashboard -sivulle. Näytöllä vilahtaa ilmoitus virtuaalikoneen perustamisen merkkinä:

azure_create_vm_startedKun kaikki koneen vaatimat resurssit eli resurssiryhmä, virtuaalikone, tallennusasiat eli storage, verkkoyhteydet jne on perustettu, ne alkavat näkyä Azure Portaalissa ja ilmoitus-osioon tulee ilmoitus että kone on perustettu. Perustamisessa saattaa kestää jonkin aikaa.

azure_create_vm_ready

Virtuaalikoneen perustamisen seurauksena koneen vaatimat osuudet näkyvät siis erillisinä resursseina Azure Portaalissa. Katsomalla esimerkiksi resurssiryhmiä, havaitaan että sinne on ilmestynyt uusi resursssiryhmä nimeltään testiblogi_resourcegroup:

azure_create_vm_r_group_created

Kone on välittömästi käynnissä ja sen tilaa pääsee katsomaan valitsemalla All Resources –> Virtual Machines ja valitsemalla kyseinen kone:

azure_machine_status

Koneen voi pinnata Dashboardille valitsemalla koneen ja klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla sitten ”Pin to dashboard”.

Kone on siis käynnissä julkisessa IP-osoitteessa, joten kokeillaan ottaa siihen yhteys Puttyllä:

putty_connection

Ubuntu-koneen perustaminen tapahtui helposti ja nopeasti ja Marketplace tarjoaa valikoiman muitakin valmiita koneita joita on helppo kokeilla.